Nous temps, nous reptes

*Article publicat a l’edició ‘Especial Dijous Bo 2015’ de Diari de Balears.

Abans que arribi el dijous més important de l’any, la ciutat d’Inca ja ha viscut unes celebracions de molt de pes i tradició. Per començar, tres fires dominicals precedeixen el Dijous Bo. I el diumenge següent és la festivitat de Santa Maria la Major, copatrona de la ciutat, i el vespre de la vigília s’encenen els tradicionals foguerons. I ja en l’època moderna també pren força i entitat pròpia la revetla del Dijous Bo, especialment entre la gent jove.

Tanmateix, el Dijous Bo és sense cap dubte la data més assenyalada del calendari inquer. I és el dia en el qual totes les mirades es concentren en la ciutat d’Inca. Tal com recullen cada any les cròniques de la jornada i com recorda un vers popular: ” De Mallorca n’és un dia, Inca la capital… ”.

Això no obstant, el Dijous Bo no ha estat mai un dia festiu per a la gent d’Inca . Ben al contrari, és un dia de fira, un dia de mercat. I en la idiosincràsia inquera, amb un pes determinant del comerç i dels serveis, el Dijous Bo és un dia feiner, de molta de feina.

En un municipi sense costa, que beu poc del turisme estival, la tardor i les fires són una oportunitat per fer un poc de calaix o per donar a conèixer els productes, els plans i les activitats futures. I el Dijous Bo és el gran mostrador per excel·lència. I no és així just per aquells que treballen a un negoci, també ho és per a les entitats i per a les organitzacions. I per a moltes famílies i empreses inqueres que aquell dia acullen els seus convidats. I també per a la política: en aquesta jornada, Inca rep la visita de les principals autoritats i dirigents polítics de les Illes Balears, amb una significativa representació de batles i regidors.

També pot ser un dia adient per fer balanç i per assenyalar alguns reptes. No debades, Inca acaba d’encetar un nou cicle polític, que és en part signe d’una voluntat de canvi social. No serà una labor senzilla i alguns d’aquestes transformacions no seran imminents ni definitives, però no hi ha dubte de la necessitat de donar un nou impuls a la capital del Raiguer.

En aquesta escomesa , les administracions publiques tenen una responsabilitat important. Primer de tot i com a promotor hi ha de ser l’Ajuntament d’Inca; però també el Consell i el Govern haurien de fer una aposta decidida i resoldre algunes qüestions eternament pendents i, encara més, haurien d’assumir compromisos nous i de calat .

Tanmateix, és la ciutadania en el seu conjunt i sense exclusions qui ha de ser protagonista d’aquesta nova etapa. Caldrà trobar la manera perquè tothom en sigui partícip i puguem, entre totes i tots, fer d’Inca una ciutat més dinàmica i social. L’oportunitat hi és i la necessitat, també.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s