Una bona notícia: Crist Rei torna a tenir accés al tren

*Article publicat al Setmanari Dijous.

El tren forma part de la història i del paisatge urbà d’Inca; no debades, el primer ferrocarril de Mallorca va circular entre Palma i Inca el 24 de febrer de 1875. Han passat molts d’anys des d’aleshores, però no hi cap dubte que el ferrocarril és ara mateix un element clau en el sistema de transport del nostre municipi. Amb tot, hem de reconèixer que també comporta alguns inconvenients, sobretot en allò que afecta a la mobilitat i la permeabilitat entre la barriada de Crist Rei i la resta de la ciutat. Una qüestió aquesta encara pendent de millora i que seria bo que no desaparegués de l’agenda política.

Tanmateix, ara voldria centrar-me en un fet que ha tengut lloc aquesta setmana: la reobertura de l’accés al tren des de la barriada de Crist Rei. Així és, dilluns el conseller de transports i el batle d’Inca, acompanyats pel director general de transports, el gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca, bona part del govern municipal i el president de l’AAVV de Crist Rei varen comunicar que l’accés torna a estar operatiu.
image

Darrera d’aquesta reobertura hi ha una reivindicació veïnal des de fa tres anys. Va ser el 5 de novembre del 2012 quan el Govern de Bauzà va tancar l’accés al tren des de la barriada de Crist Rei sense donar cap tipus d’explicació. Els usuaris només ens vàrem trobar un full de paper enganxat a una tanca on es podia llegir: “SFM INFORMA: A partir del proper dia 5 de novembre, aquest accés quedarà tancat. L’entrada i sortida es realitzarà des de l’altra andana. Disculpin les molèsties”.

Per als veïns de Crist Rei el tancament de l’accés suposava una molèstia que els obligava a fer una volta considerable per arribar al tren, que afectava sobretot a aquelles persones que tenen mobilitat reduïda. Però també implicava un greuge per a una barriada que, més que ningú, pateix la problemàtica de tenir una barrera arquitectònica com les vies del tren. És per això que, ja en aquell primer moment, vaig redactar una moció perquè l’Ajuntament d’Inca reclamàs a Serveis Ferroviaris de Mallorca i al Govern de les Illes Balears la reobertura de l’accés de Crist Rei.

La reclamació va ser assumida per totes les forces representades al ple de l’Ajuntament d’Inca i la moció es va aprovar per unanimitat. Record que en el debat de la moció, l’aleshores batle Rafel Torres va explicar que ja s’havia preocupat per la qüestió i que des del Govern li havien comunicat que tenien la intenció de reobrir l’accés del tren abans de finalitzar l’any 2013. Tanmateix, això no va succeir.
image

La campanya per reivindicar la reobertura de l’accés del tren va viure un nou impuls amb la implicació de l’AAVV de Crist Rei. Des de l’associació veïnal es varen recollir i presentar centenars de firmes demanant la reobertura. Davant la reclamació de veïns i usuaris, en una visita a la ciutat a les acaballes de la legislatura, el conseller Company va tornar a prometre una reobertura que tampoc no va arribar a produir-se.

A la fi la reobertura ha arribat de la mà del nou Govern i amb la implicació convençuda de l’Ajuntament d’Inca i del batle Virgílio Moreno. Després de tres anys de reivindicació, la barriada de Crist Rei torna a tenir accés al tren. Sens dubte és una bona notícia que esdevé un motiu més de celebració en aquesta setmana gran per als inquers.
image

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s