Més enllà de la nit electoral

He viscut moltes campanyes electorals. I d’aquesta experiència n’he extret dues certeses: no em crec les enquestes fetes en campanya ni les valoracions que fan els partits polítics la nit electoral.

Al meu parer, les enquestes fa temps que han esdevengut un element més de les campanyes electorals. Sens dubte, són una manera de crear opinió i de mobilitzar l’electorat, ja sigui cap a opcions que es presenten com a guanyadores, ja sigui com a reacció davant aquestes opcions amb estratègies de la por. Per què hauríem de pensar que, en un temps en el qual tot està enfocat a treure el màxim rèdit electoral, els partits de poder renunciarien a utilitzar una eina tan avantatjosa?

Reconec que l’altra qüestió és més un desig que una certesa: no vull creure els partits polítics donin per bones les valoracions que fan la nit electoral, les trob molt pobres i esbiaixades. Entenc que el vespre de les eleccions, amb els resultats encara calents, les formacions polítiques han d’explicar-se els resultats i justificar el perquè de tot plegat, sobretot si no s’han complert els objectius. Però no seria honest quedar-se aquí.

Sempre he pensat que, més enllà de la retòrica encara electoral, les formacions polítiques haurien d’analitzar amb calma els resultats i treure conclusions amb voluntat d’aprendre dels errors comesos i de trobar solucions. Culpar els electors o cercar causes externes està bé per justificar-se davant la parròquia, però només podem posar remei a allò que depén de nosaltres. I aquí hi ha molt de camp per recórrer encara.

*Article publicat a la revista Sa Plaça.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s