Els Qânats de la Font de la Canaleta

A Inca, just darrera del centre de salut de So na Monda, podem trobar els qânats de la Font de la Canaleta que eren una xarxa de captació d’aigua subterrània mitjançant un pous i el seu drenatge per gravetat, a través d’unes galeries (qânats) que permetien la circulació de l’aigua fins a la superfície. Aquesta obra d’enginyeria és amb tota probabilitat d’orígen musulmà i hauria estat construïda entre els segles X i XII, encara que les restes que es conserven actualment són bàsicament del segle XIX.

Aquest bé etnològic del municipi d’Inca té un grau de protecció elevat (A2) d’acord amb el Catàleg de patrimoni Històric aprovat l’any 2012 i, posteriorment, fins i tot s’ha proposat demanar la seva declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC), que seria el nivell màxim de protecció. Tanmateix, el seu estat de conservació és dolent. 

Fa uns pocs dies, el PP d’Inca, que ara està a l’oposició, denunciava l’abandonament i el mal estat de conservació dels qânats, que estan plens de pintades i bruticia. A la legislatura anterior, quan el PP tenia majoria absoluta, eren alguns dels grups que ara governen els qui denunciaven aquest estat d’abandonament. I tal dia farà un any.

En aquest cas, basta llegir i donar compliment al Catàleg de Patrimoni, en ell s’especifica quines són les actuacions que caldria fer per conservar i posar en valor aquest bé patrimonial. Tanmateix, els qânats segueixen igual, com a exemple de la manca d’interés de les administracions públiques pel patrimoni històric. 

I encara fet agreujant: segons el Catàleg de Patrimoni, els qânats de la Font de la Canaleta són de propietat municipal. L’administració municipal, a més de vetlar per la conservació del patrimoni, ha de donar exemple i preservar aquell que és de la seva propietat. Però, de vegades, com diu la dita: qui ha de donar llum, dóna fum.

*Article publicat a la revista Sa Plaça.

image

image

image

image

image

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s