Vot útil

Quan s’acosten unes eleccions sempre hi ha algú que apel·la al vot útil amb la intenció de fer tombar la balança cap a aquelles formacions que tenen assegurada la representació institucional i en detriment d’aquells altres partits que estan més lluny de poder-la aconseguir. Aquest fet, òbviament, fa que per a aquests partits sigui més difícil encara obtenir representació perquè una part dels seus votants possibles no arriben a fer-los confiança fins que no superen aquesta barrera. És, en part, el peix que es menja la cua.

En algunes ocasions, la necessitat de superar aquesta barrera és l’argument principal per justificar una coalició electoral. De vegades, els partits coaliats comparteixen també un ideari o un objectiu comú, i en altres ocasions és només una conveniència mútua. O una part d’una cosa i un poc de l’altra. En qualsevol cas, són operacions ben legítimes i respectables.

Tanmateix, no compartesc el concepte de vot útil. És més, m’hi rebel. Cada un dels vots és l’expressió de la voluntat política d’una persona. I des d’un punt de vista democràtic, no es pot considerar inútil cap d’aquestes expressions. Afirmar que una persona tuda el seu vot és poc respectuós i gens democràtic.

És més, des d’aquesta visió utilitarista i reduïda, la majoria dels vots esdevendrien “inútils”: els vots en blanc; els vots que «sobren» a les formacions que han obtingut representació; aquells que no són necessaris per arribar a una majoria… O, posem per cas, si no s’aconsegueix formar un govern com va passar a Espanya després de les darreres eleccions, hem de creure que tots els nostres vots varen ser inútils?

Personalment, pens que no hi ha res millor que votar d’acord amb la teva ideologia i la teva consciència. Perquè de l’efectivitat del nostre vot ningú no ens en pot donar garantia, ni tan sols quan guanyam.

*Article publicat a la revista Sa Plaça.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s