La pregunta és senzilla: volem una ronda o una carretera?

Aquests dies hem tengut coneixement que el Consell de Mallorca continua amb el projecte de construir una carretera que enllaci l’autopista de Palma amb la carretera de Lluc sense haver de passar pel nucli urbà d’Inca. El projecte no és nou, de fet és el mateix model de via que hi havia sobre la taula quan el Partit Popular governava al Consell i a l’Ajuntament d’Inca, però per primera vegada ha quedat clar quin és l’interès de la institució insular: fer una carretera perquè sigui més ràpid i directe anar de Palma a Lluc.

Des de Palma està clar el que volen, però és aquest el projecte que Inca necessita? Aquesta és la pregunta que caldria respondre abans de fer cap passa que sigui irreversible i de donar suport entusiasta des d’Inca a la proposta del Consell. Perquè si fan aquesta carretera, Inca es quedara sense ronda: la nova carretera farà servir el traçat que hauria d’ocupar la Ronda Nord i en haver-se construït aquesta carretera ja no serà possible fer la ronda que està dibuixada en el Pla General d’Inca des de l’any 1987.

image

Fins ara ens han fet creure intencionadament que la carretera que pretén fer el Consell és la Ronda Nord que Inca tant necessita. En moltes fases dels projecte i en moltes declaracions polítiques se li ha dit «Ronda Nord» a aquesta carretera, a la Variant Nord que unirà l’autopista amb la carretera de Lluc, però no hem de caure en aquest parany: aquesta carretera no és de cap manera una ronda ni té per objectiu donar servei als ciutadans d’Inca.

Però això no és tot. Aquesta carretera tendrà unes conseqüències molt negatives per al municipi d’Inca. D’entrada, suposarà un consum de territori important i tendrà un impacte molt negatiu sobre l’entorn rural d’Inca, per no parlar de l’impacte visual que tendran les pantalles acústiques. També destruirà o degradarà la xarxa de camins rurals d’Inca (tots sabem el que va suposar la construcció de l’autopista per als camins) i això ara que el Consell promou el senderisme i el cicloturisme. I s’ha de valorar com afectaria al comerç i a l’activitat econòmica el fet de deixar la ciutat enclaustrada entre l’autopista i aquesta nova carretera…

image

És per això que cal decidir-se abans no sigui massa tard. I la pregunta és ben senzilla: volem una ronda o una carretera? Perquè no té cap sentit anar a negociar amb el Consell de Mallorca quants de carrils o quantes rotondes ha de tenir aquesta carretera si allò que volem i hem reclamat tantes vegades des d’Inca és una ronda urbana.

I una vegada aclarida aquesta qüestió allò que cal és fer pinya per anar a Palma i negociar políticament el finançament de la ronda que Inca necessita i no una altra cosa. És aquí on els partits locals han de fer valer la seva ascendència i la seva capacitat de diàleg per defensar els interessos dels ciutadans d’Inca.

I encara una qüestió que no és menor: la ronda nord costaria només una tercera part d’allò que s’havia previst que podria costar la carretera projectada inicialment. Per què s’han de destinar més diners públics a un projecte innecessari i desproporcionat quan amb una tercera part del seu cost podríem tenir allò que realment Inca necessita?

Vet aquí el repte. És hora de fer política.

(Article publicat al Setmanari Dijous)

2 pensaments sobre “La pregunta és senzilla: volem una ronda o una carretera?”

  1. Ben clar. Els interessos que han de valer i s’han de defensar són els d’Inca. Què necessita Inca? descongestionar el centre, crear el mínim impacte ecològic i paisatgístic i aprofitar el projecte per englobar-lo dins un pla més ambiciós de mobilitat que contempli, a més de l’anada a Lluc, la descongestió dels accessos a les escoles, la conscienciació de la utilització de la bicicleta (habilitant zones de preferència, vies dedicades…) i ajudant i facilitant als veïns que el cotxe es quedi a casa o fora de les zones “complicades”. Au, ja estic millor 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s