Preservar la gestió pública de l’aigua

*Article publicat al Setmanari Dijous.

La setmana passada vàrem saber que el jutjat contenciós administratiu havia desestimat el recurs que l’empresa Gestió d’Aigües d’Inca havia interposat contra l’Ajuntament d’Inca per haver renunciat a la privatització de la gestió del servei municipal de l’aigua. Aquesta sentència encara pot ser apel·lada, però tot i la cautela, no hi ha dubte que ens trobam davant una bona notícia per a l’Ajuntament d’Inca i per a totes aquelles persones que defensàvem que la gestió del servei municipal de l’aigua havia de ser pública.

Si no hi ha apel·lació per part de l’empresa, aquesta sentència podria ser la carpetada definitiva a un procés que va arrancar el setembre del 2011 quan el govern municipal, aleshores amb majoria del Partit Popular, va anunciar que estava estudiant la possibilitat de privatitzar el servei municipal de l’aigua, en un principi per la necessitat de liquiditat per a les arques municipals, després per al finançament de les obres de rehabilitació del Teatre Principal i, finalment, per a la millora urgent de la xarxa d’aigua potable.

image

Convé recordar que, des del seu inici, la privatització de l’aigua va comptar amb una oposició frontal: milers de signatures posaven de manifest l’oposició ciutadana, algunes entitats cíviques organitzaren activitats informatives sobre la qüestió i els partits polítics de l’oposició feren un front comú i una campanya intensa contra aquest projecte, el fet més rellevant de la qual fou sens dubte el tancament d’un grup de regidors dins l’edifici de l’Ajuntament d’Inca. En aquest sentit, la batalla per preservar la gestió pública de l’aigua va ser una empresa inèdita i coral. I també s’ha de reconèixer que el Partit Popular, amb majoria absoluta a l’Ajuntament, va saber rectificar a temps, encara que fos in extremis i un poc a contracor.

image

Paral·lelament a la resolució d’aquest procés judicial, el nou govern municipal ha anunciat que enguany destinarà bona part del superàvit a la millora de la xarxa d’aigua potable, sobretot per mitigar les fuites d’aigua que arriben fins al 45% de pèrdua. Aquesta és una inversió imprescindible que denota un canvi de sensibilitat sobre la qüestió de l’aigua i és conseqüent amb la defensa de la gestió pública d’aquest servei.

Amb tot, també la ciutadania hem de prendre consciència sobre la importància i l’escassesa d’aquest recurs vital, especialment en un any en el qual la pluja s’ha fet pregar molt. Seria bo que tenguessim molta cura en fer un consum racional i sostenible d’aquest bé tan preuat. En aquest aspecte, també ens caldrà fer front comú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s