Activar i posar en valor el patrimoni arqueològic 

*Article publicat al Setmanari Dijous.

Inca té un patrimoni arqueològic molt valuós i interessant que, lamentablement, és poc conegut i apreciat. I això fa que el risc de desaparició d’aquests jaciments sigui molt alt. Record que, ara fa deu anys, des de la delegació d’Inca de l’Obra Cultural Balear, vàrem sol·licitar a l’Ajuntament d’Inca que vetlàs pel manteniment del patrimoni arqueològic del terme municipal. En concret, en aquella ocasió, vàrem proposar al consistori l’elaboració d’un pla de neteja i consolidació dels jaciments arqueològics del municipi per tal d’evitar la seva degradació a causa de la vegetació i de la manca de senyalització, si més no. 

La proposta va sortir d’unes visites que l’OCB d’Inca havia organitzat per conèixer i posar en valor el patrimoni arqueològic inquer. En concret, en aquelles sortides vàrem visitar alguns jaciments de l’època talaiòtica (900-500 aC): el talaiot de Son Sastre, els talaiots del puig de ses Talaies (a la urbanització de s’Ermita), el jaciment del Puig d’Inca i els talaiots de Son Mas des Potecari (o Son Mas de s’Argenteria) . 

image

Uns anys més tard, l’Ajuntament d’Inca va iniciar els treballs per a l’elaboració d’un nou Catàleg de patrimoni del terme municipal d’Inca. Aquesta tasca va revelar que en el terme municipal d’Inca hi ha documentats fins a una trentena de jaciments arqueològics, que la meitat d’aquests han desaparegut i que la resta es trobaven en un mal estat de conservació. I novament es va posar de manifest la necessitat d’actuar-hi al respecte. 

I en aquesta mateixa línia, i amb molta més argumentació , s’expressava l’any 2012 l’arqueòloga Magdalena Sastre Morro a la Ponència inaugural de les XIII Jornades d’Estudis Locals d’Inca en la qual va fer una dissertació sobre desconnexió entre la societat i el nostre patrimoni i sobre la importància d’activar i posar en valor aquest patrimoni. Certament, en recoman la lectura d’aquesta ponència per fer-se una idea precisa de la situació. 

Alguns dels jaciments d’Inca tenen més de tres-mil anys d’existència. Seria un despropòsit i un mal irreparable contemplar impassibles la seva degradació. És precís activar aquests jaciments perquè deixin de passar desapercebuts, per posar-los en valor i per evitar que desapareguin per sempre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s