Qui celebra el Decret de Nova Planta?

*Article publicat a Diari de Balears.

La Guerra de Successió i la promulgació del Decret de Nova Planta va suposar l’abolició de les institucions pròpies i la incorporació a la Corona de Castella, amb unes conseqüències nefastes per a la llengua, la cultura i la identitat del poble de Mallorca.

Per dret de conquesta, es va dissoldre el Gran i General Consell i les seves competències varen ser traspassades a la Reial Audiència de Mallorca, que depenia del Consell de Castella. Les universitats locals varen ser substituïdes pels ajuntaments de tall castellà. La hisenda pública es va integrar dins la Reial Hisenda de la monarquia i l’autonomia financera del regne va desaparèixer doncs va passar a ser dirigida des de Madrid. I es va crear la Capitania General de Mallorca i Eivissa, al capdavant de la qual hi havia el Capità General, que també presidia la Reial Audiència de Mallorca.

Des de la Comandància General de Balears, hereva de la Capitania General, han volgut celebrar els tres-cents anys del Decret de Nova Planta. Amb desfilades militars i canvis de guàrdia han recordat la victòria de l’exèrcit borbònic i l’abolició de les institucions d’autogovern del Regne de Mallorca.

Va ser una provocació i una ofensa veure l’exercit desfilant ostentosament davant les principals institucions de l’illa. I va ser d’allò més vergonyós constatar la presència de representants de l’Ajuntament de Palma, del Govern i del Parlament de les Illes Balears en l’acte de celebració del Decret de Nova Planta. Cert que les principals autoritats havien excusat assistència, però just la presència de qualsevol representant institucional en aquest acte ja significava una claudicació.

En aquest context, encara s’ha de valorar més la valentia i la dignitat d’aquelles institucions que s’han negat a col·laborar amb aquesta celebració humiliant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s