La Diada de Mallorca

*Article publicat a la revista Sa Plaça.


Del segle XIII ençà, Mallorca commemora la seva Diada el 31 de Desembre, essent la Festa de l’Estendard la festa civil més antiga d’Europa. A partit del 1715, Felip V aboleix les institucions que organitzaven la Festa de l’Estendard i l’Ajuntament de Palma n’assumeix la celebració, que passa a ser festa local.

Amb la restauració del Consell arriba l’oportunitat de recuperar la Diada de Mallorca, però la institució mallorquina s’inventa el 12 de Setembre en comptes d’oficialitzar el 31 de Desembre, que és la data arrelada en la consciència col·lectiva.

Com era de preveure, la celebració del 12 de Setembre no qualla i, tot i no comptar amb el suport institucional, el 31 de Desembre continua commemorant-se com a Diada de Mallorca gràcies a la persitència de la societat civil.

El Consell torna a replantejar-se ara la qüestió, però segueix sense apostar inequívocament pel 31 de Desembre i, fins i tot, es fan propostes estrambòtiques com fer coincidir la Diada amb la celebració de sant Antoni.

Davant aquesta situació, alguns ajuntaments reclamen la recuperació del 31 de Desembre com a Diada de Mallorca. Vilafranca s’hi va pronunciar en el  ple de setembre. I Sa Pobla ho ha fet al plenari de novembre. Tant de bo n’hi hagi molts més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s