Antoni Torrandell i l’Any Llull

*Article publicat al Setmanari Dijous.

Aquest mes de novembre tendrà lloc l’inici dels actes de l’Any Llull que han preparat diverses administracions públiques, entre elles el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya, a més d’altres entitats acadèmiques i culturals, per tal de commemorar el 700è aniversari de la mort de Ramon Llull, la figura més destacada de la cultura catalana de tots els segles. En el marc de l’Any Llull, que tendrà continuïtat fins al novembre del 2016, està prevista la programació de diverses activitats i iniciatives amb l’objectiu de divulgar la vida i l’obra de Ramon Llull en tots els seus vessants.

Amb motiu de la commemoració lul·liana, i amb major obligació des d’Inca, és precís reivindicar i posar en valor l’obra d’un inquer universal, Antoni Torrandell. En aquest sentit, convé recordar que, ara fa cent anys, Mestre Torrandell va compondre ‘L’Himne al Beat Ramon Llull’, amb text del poeta campaneter Mn. Llorenç Riber. En l’edició de l’obra, al final del text, s’indica: “Nota: Aquest himne fonch fet en ocasió de les festes del VI Centerani del Beat Ramon Llull”.

En un llibre imprescindible per conèixer la figura del compositor inquer, ‘Antoni Torrandell (1881-1963): harmonies franceses a la Mallorca del segle XX’, el professor Ramón Sobrino explica que Antoni Torrandell va compondre l’Himne a la seva casa d’Es Rasquell, a Inca, en el seu primer retorn a Mallorca. Aleshores, Torrandell ja coneixia l’èxit a París, però va haver de deixar la capital francesa per allunyar-se de la Primera Guerra Mundial.

image

L’Himne es va cantar a l’Esglèsia de Sant Francesc d’Inca el 28 de juny del 2015 a les completes de la vigília del sisè centenari del martiri de Ramon Llull, sota la direcció del mateix Antoni Torradell. “La Veu d’Inca”, publicació dirigida per un altre inquer il·lustre, Miquel Duran i Saurina, se’n va fer ressò de l’acte a la secció ‘Ecos de Ca-nostra’: “L’animació i entussiame vessa per tot. L’himne del Centenari, compost per Mossen Riber i el Sr. Torrandell ès cantat pel poble amb gran perfecció i alegría, acompanyat d’orga i armonium, com tots els vespres de la novena, baix la direcció del autor de la música”.

Seria bo que, amb motiu de la commemoració de l’Any Llull, poguéssim tornar a escoltar a Inca ‘L’Himne al Beat Ramon Llull’, de Mestre Antoni Torrandell.

image

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s