Camins, que ara s’esvaeixen

camins

Article publicat ahir al Setmanari Dijous

L’Ajuntament d’Inca ha iniciat els treballs de catalogació dels camins rurals del municipi. I per dur endavant aquesta feina firmarà un conveni de col·laboració amb el Consell de Mallorca. Sens dubte, és una bona notícia. Felicit els responsables d’aquesta iniciativa que m’ha fet recordar que l’any 2010 des de MÉS per Inca (en aquells moments PSM-IniciativaVerds) vàrem sol·licitar la inclusió dels camins municipals en l’inventari de béns de l’Ajuntament d’Inca.

Tal com ens va explicar l’historiador inquer Miquel Pieras en l’excursió informativa que el GOB i MÉS per Inca organitzaren per analitzar l’impacte de la Variant Nord d’Inca, la xarxa de camins que envolta Inca és molt atapeïda, densa i d’una antiguitat que es remunta a centenars d’anys. De fet, Inca ha estat sempre una cruïlla de rutes i camins: la ruta entre les badies de Palma i Alcúdia, la ruta que connectava el Pla amb la Serra de Tramuntana; la ruta de pasturatge entre les serres de Llevant i de Tramuntana… I ha estat precisament aquesta situació geogràfica i la xarxa de rutes i camins qui ha marcat el caràcter comercial de la nostra ciutat i la seva idiosincràsia: el mercat, les fires o el Dijous Bo tenen el seu origen en aquest encreuament de camins i de rutes comercials.

Actualment, a més de connectar casetes i finques de fora vila, la xarxa de camins rurals compleix una important funció social i ambiental. No són poques les persones que els agrada sortir a caminar pel camí vell de Lloseta o pel camí vell de Biniamar. O anar a córrer pel camí de Son Paparra. O fer una passejada en bicicleta pel camí vell de Pollença. És a dir, hàbits saludables, esbarjo, gaudir de l’entorn rural i dels valors ambientals…

Per altra banda, el senderisme i el cicloturisme representa un producte turístic de gran demanada a Mallorca. I és una alternativa al turisme de sol i platja per als municipis de l’interior de l’illa. Aquesta proposta està recollida al Pla de Desenvolupament Turístic d’Inca que està tramitant l’Ajuntament d’Inca. Així mateix, el Consell de Mallorca és el promotor de la ruta Artà-Lluc, una sendera de gran recorregut que uneix la Serra de Llevant amb la Serra de Tramuntana, que passa pel nostre municipi i del qual en forma part el camí vell de Selva.

Són innegables els valors històrics, culturals, socials, ambientals i econòmics de la xarxa de camins del nostre municipi. L’Ajuntament d’Inca fa bé de catalogar-los. I és important que el Consell de Mallorca hi col·labori en aquesta tasca. Ara bé, els camins s’han de catalogar per preservar-los, per posar-los en valor, per tenir cura d’aquest patrimoni del nostre municipi.

El projecte de Variant Nord que tramita ara mateix el Consell de Mallorca, amb el beneplàcit de l’equip de govern de l’Ajuntament d’Inca, tallarà una desena d’aquests camins i els abocarà a un vial de servei. Si no hi posam remei, aquests camins perdran el seu encant, la seva identitat i el seu valor. Hem d’exigir a l’Ajuntament d’Inca i al Consell de Mallorca que siguin coherents i no facin malbé la xarxa de camins rurals. Hem de preservar i tenir cura dels nostres camins. Encara hi som a temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s